Nikon 2024

De senaste kameramodellerna Nikon släppte var Zf, Z8 och Z30 och jag tror inte att någon av dessa får en ny version de närmaste två åren. Modellen som släpptes innan de tre var Z9 och det ryktas om att det kan komma en ’Z9 II’ (eller vad nu benämningen blir) inför sommarens olympiska spel. Dels har Nikon släppt några av sina tidigare toppmodeller i samband med OS, och dels kommer det vara ca 2.5 år sedan releasen av Z9, så det är väl inte helt osannolikt. Ett rykte är en modell med lägre upplösning är nuvarande Z9 men snabbare framerate, och en spekulation är ’global shutter’ för att möta Sony A9III. Det återstår att se vad de väljer att göra. Jag tänker att Z9 fortfarande är väldigt kompetent och att det (med eventuella firmware-uppdateringar) bör gå bra fotografera OS i Frankrike även med en Z9.

Z6 II släpptes i oktober 2020 så en Z6 III är en efterlängtad ersättare. Det har spekulterats om en sådan ganska länge nu. Expeed 7 känns rätt givet, och dess AF bör ha mycket av det Zf, Z8 och Z9 har. Det är inte lika självklart att sensorn skulle vara ’stacked’ eller att mekanisk slutare kommer saknas. Vissa rykten säger att den fortfarande kommer vara 24 megapixel, men många hoppas att de ökar till minst 30. När det gäller video skulle den kunna ha 6k, 10 bit och några av de format som Z8/Z9 erbjuder.

För att Z7 III ska ha något existensberättigande behöver den dels vara en förbättring över Z7 II och dels inte för lik Z8. Möjligen 50-60 megapixel och pixelförskjutning? Kanske 6k-video och några av de format som Z8/Z9 stödjer? Kanske inte stacked sensor, men ändå högre readoutspeed jämfört med Z7 II? Tidigare har Z7-modeller släppts samtidigt som motsvarande Z6-modell, men det känns inte lika nödvändigt längre. Det återstår att se vad Nikon gör med Z7 III, OM den ens kommer att släppas.

Z5 släpptes i juli 2020 och när en eventuell ersättare till den kommer så utgår jag från att Nikon fortfarande tänker att det är en ’ingångsmodell’ (entrylevel?) för deras fullformatsplattform. Den kanske skulle kunna vara lika kompetent på AF som aktuell firmware-version för Z6II, ett SD-kort, inte superhög framerate, upp till 5k-video, möjligen 10 bit?

Ifall Nikon vill underhålla sin apsc/dx-plattform så bör det vara Z50 II som är nästa på tur (Z50 släpptes i oktober 2019). De har haft 20 megapixel sedan D500 tror jag, och den släpptes 2016 – så Nikon skulle gärna kunna få öka till 24-26 megapixel för APSC. De får gärna lägga till IBIS för kommande APSC, och möjligen ha fler dedikerade objektiv.

När det gäller objektiv börjar deras utbud ha bredd nu, och de kommer rimligen fortsätta släppa fler. När det gäller tredjepartsalternativ finns ett antal östasiatiska (7artisan, TTartisan, Samyang, Viltrox, Lomography och Cosina osv) som kanske inte här helt ’sanktionerade’ från Nikons sida (även om de inte är lika hårda som Canon), men jag hoppas att både Tamron och Sigma släpper fler objektiv för plattformen framöver (de har såvitt jag förstår mer formella blessings från Nikon).

En fundering som gäller alla leverantörer är att de skulle kunna inspireras av ’mobiltelefoner’ när det gäller användarupplevelsen, operativsystem, och features som ’computional fotography’ samt möjligheten till ’appar’.

För den som bor i 08området kan jag för övrigt rekomentera Kameradoktorn. Och när det gäller Nikonvänliga youtubers finns till exempel Matt Irwin, Matt Granger och Grays of Westminster.

2020-12-07 Hötorget av Magnus Norden