Potentiella Rymdevents

Den 20 mars noterade säkert några att det var en solförmörkelse, och de som hade lämpligt väder kunde i Sverige se upp till drygt 90 procent av dess yta täckas av månen. De som var extra entusiastiska letade sig till Färöarna där den var total. Tidigare samma vecka kunde man se norrsken ovanligt långt söderut i landet.
Varken rymdfart eller astronomi i sig själva kanske gör världen till en bättre plats, men imponerande saker på himlen och andra aktiviteter kanske kan locka några att plugga naturvetenskap, matte eller teknikämnen vilket inte är en nackdel vare sig för samhället eller de aktuella personerna.
Den 18 mars 1965 utfördes den första rymdpromenaden (aka EVA) av Aleksei Leonov från sonden Voschod 2 vilket gav möjlighet till 50årsjubileum.
I februari gick Värmland Star Party som är ett årligt event.
Årligen firas Global Astronomy Month i April på initiativ av Astronomers Without Borders, även om det inte märkts speciellt mycket hittills i Skandinavien. Den 12 april är Yuris Night till minne av den första personen i rymden. Den 22 april är maximum för Lyriderna, för de som är i 08-området då är det Kulturnatt i stockholm 25 april där bland annat Star förevisar.
Dessutom är det 24 april 25årsjubileum för Hubble-teleskopet.
I slutet av sommaren är det dags för den årliga Sagittarius på Öland som är ett populärt starparty, och ett par veckor senare arrangerar Mariestads Astronomiska Klubb sin Träff under Stjärnorna.
Den 19 september går årets International Observe the Moon Night. Och 28 september är det en total månförmörkelse.
World Space Week inrättades av FN i december 1999 som ett årligt event mellan 4 till 10 oktober, på årsdagarna av Sputnik och signerandet av outer space treaty.
Astronomins dag och natt infaller i år på sista dagen på WSW, och innebär aktiviteter på drygt 20 orter i landet. Möjligen inträffar Norrland Star Party då (eller så har det eget datum i år).
22-24 oktober är det dags för astronomdagarna som brukar äga rum vartannat år, i år på Uppsala universitet.
Hösten erbjuder även ett par stjärnfall.
Ifall man vill uppmärksamma rymdfartshändelser 1965 och fira ett par 50årsjubileum finns exempelvis följande sonder:
2011-12-10:011 Månförmörkelse i Hansta (Foto: Magnus Norden)
2011-12-10:011 lunar eclipse by magnus norden
2015-30-20:033 Solförmörkelse (Foto: Magnus Norden)
2015-03-20:033 solar eclipse by magnus norden